vineri, 10 octombrie 2014

T



     

          Oamenii chiar au nevoie sa înveţe că merită. Nu vorbesc ca şi cum aş fi perfect conştientă de asta, nu sunt nici pe jumătate. Poate nici pe sfert.
          Cred însă cu tărie că unii dintre noi şi-au găsit puterea şi curajul să înfrunte tot ce le oprea evoluţia şi au ajuns la rangul de lumină. Nici măcar nu ştiu, căci nu sunt atât de aronganţi încât să se creadă sori. Ştiu însă cum să îndrume alţi paşi rătăciţi spre căi mai bune. Ca mâinile acelea care ajută bebeluşii să facă primii paşi. Mai aruncă câte o vorbă, privesc cum te clatini, cum ceri certitudini, apoi cum dai înapoi. Ajungem în final în fund şi ni se întind două mâini-păturici cu care mereu ştim ce trebuie făcut. Dar aşteptăm. E o aşteptare exasperantă şi obositoare. Mai prindem câte un deget dar nu ne ajutăm de el să ne ridicăm. Dimpotrivă, încercăm să ademenim, să lăsăm mâinile pentru vreo jucărie cu care sperăm că se vor juca puternicii.
          Dar ei sunt aici ca să ne ajute să ne ridicăm în picioare. Totuşi, în încăpăţânarea noastră, întindem jucăria şi sperăm că o vor lua fascinaţi de cromatica ei înnebunitoare. Iar apoi ne supărăm şi bombănim şi aruncăm cu toate jucăriile în mâinile întinse. Îi vrem în propriul nostru joc. Pe care ştim să fim stăpâni, ale cărui reguli le-am învăţat demult şi pe care îl facem exact cum dorim.
          Uneori mai realizăm că am greşit şi după ce ne prefacem o bună bucată că nu vedem şansa ce stă răbdătoare în faţa noastră, privim pe furiş şi zâmbim ştregăreşte. Încercăm iar să o prindem dar nu ne ajutăm să facem primii paşi. Iar aşteptarea asta e doar pentru a vedea. Oare cad mâinile moarte tot stând, şi ne lasă baltă cu jucăriile? Oare se frustrează şi ne iau în braţe ca să vedem lumea exact de unde ne-ar place, sărind nişte paşi frumoşi?
          Dar lumea e frumoasă când e privită de la înălţimea pe care ne-o oferă picioarele noastre. Nu mai mult decât putem duce, nu mai puţin decât merităm.
          Merităm tot ce este de oferit. De la mic dejunul leneş, la diamante pe covoare obosite de vremi. Fiecare bileţel cu mesaje clişeice sau lista de cumpărături pe care o urâm din tot sufletul. Merităm să ne împărţim secretele celor ce ştim sigur că merită. Celor ce îşi şterg bocancii înainte să intre în sufletul nostru. Merităm să luăm decizii. Dacă împărţim din sufletul ruginit cu alţii sau îl ţinem până la primăvară.
          Merităm să avem o înmormântare la care să nu se vorbească aiurelile pe care le tot auzi. Că cică s-a trimis un mesaj de sus pentru familie.
Să se vorbească despre cum fiecare moleculă ce ni s-a plimbat prin păr a fost schimbată pentru totdeauna de mirosul şamponului nostru. Despre cum toţi ochii ce ne-au privit au o galaxie a chipului nostru pe care n-o vor putea şterge. Să ştie lumea că am rămas într-un fel sau altul în zonă. Că nu avem de gând să plecăm nicăieri pentru că nu ştim şi n-avem unde. Că energia de care debordam în zilele de vacanţă e peste tot şi dansează cu vântul. Să ştie şi o mamă îndurerată că puiul ei n-a dispărut, a devenit doar mai puţin obişnuit.
          Aşadar, merităm. Merităm mult, cel mai mult. Tot. Tot e mereu foarte greu de luat în cârcă, dar dacă reuşim, avem o şansă la fericire.

          P.S. Mulţumesc pentru şansă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu