duminică, 31 august 2014

OAMENII CARE...



Această scriere este redactată cu riscul de a-mi ridica în cap felurile nemulţumiri şi revolte. Părerile sunt perfect subiective, iar exemplele date, sunt cât se poate de reale.

          Îmi plac oamenii. Mi-s atât de simpatici cum nu vă pot spune. Şi în ciuda dragului de oameni, nu mă feresc de judecăţi aspre şi păreri bătute în cuie, pe care nu mi le mai schimbă nimeni.
          Oamenii care au frici şi frustrări pierd. Vorbesc de cei care se tem că pierd personaje importante din viaţa lor şi că astfel se vor pierde şi pe sine. Cei care lasă teama să troneze asupra relaţiilor lor şi transformă orice într-o dramă cumplită ce eventual devine ceartă. Aceia îşi pierd comorile de care ţineau şi cu dinţii. De tot. Din dorinţa de a şi-i apropia, îi îndepărtează mai mult. Zicea o tanti pe un blog că relaţia ta depinde de cum ţii nisipul în palme. Dacă îl ţii uşor, în căuşul deschis, rămâne acolo unde este. Dar în momentul în care strângi mâna ca să nu-l laşi să scape, nisipul ţi se strecoară printre degete. Cam aşa e şi cu oamenii. Pierd tocmai din pricina fricii de a nu pierde.
          Oamenii care se uită la fotbal şi zbiară ca nebunii la fiecare gol sunt ... proşti. Nu e frumos, ştiu. Mama m-a învăţat că nu e voie să zici de cineva că e prost, însă nu pot vedea sensul în bucuria lor emfatică. Răs forţat, volum dat prea tare, beri peste măsură şi apoi răcnete şi urlete cât încape. Dacă se poate pe o terasă centrală.
          Oamenii care sunt fericiţi sunt simpli. Au vieţi modeste şi nu se înhamă la prea multe aventuri, au colţişorul lor din penumbră unde le este cald şi bine, şi de unde privesc cumpătaţi la fericirile efemere ale celor complicaţi. Sunt oameni fără griji şi întrebări de care depinde existenţa vreunei rase. Oamenii cărora propria persoană le ajunge şi nu caută nimic mai mult.
          Oamenii care fac din orice un eveniment şi intensifică orice sentiment cerşesc atenţie. Totul se învârte numai şi numai în jurul lor şi a dorinţelor proprii. Orice discuţie se îndreaptă spre ei, orice problemă e a lor şi nimic, nimic nu poate să fie mai urgent decât liniştirea propriului sine. Cei care exagerează şi înfloresc şi vorbesc despre lucruri de care nu au habar, şi asta se vede, însă ei se încăpăţânează să susţină contrariul.
          Oamenii care insistă şi nu vor să-ţi dea pace, fie că vorbim de ăia cu biblia de vin şi bat la uşi, fie că vorbim de amorezaţi, fie că vorbim de publicitate, toţi insistă pentru că au fost refuzaţi de mult prea multe ori şi s-au săturat să accepte răspunsuri negative. Aşa că se bagă, intervin forţat în existenţa altora şi uneori, poate, doar poate, sunt primiţi.
          Oamenii care vorbesc calm şi calculat, cei care sunt mereu liniştiţi, de cele mai multe ori n-au copii. Cum altfel să-ţi păstrezi nervii intacţi şi să reuşeşti la 65+ să fii de treabă? Sunt oameni tare faini şi dragi, însă nu au reuşit să cunoască bucuria sinceră de a avea un pui numai al lor. Pe care să-l îngrijească, să-l crească, să-l certe şi mai apoi să-l lase să zboare spre viaţa care trebuie să-l primească. De fapt, viaţa care îl aşteaptă.
          Oamenii care trăiesc în case mari şi luxoase au sufletul gol şi e nevoie de trei etaje + mansardă ca să compenseze. Sunt genul ăla de gazde care încep discuţia cu ultimele achiziţii şi te fac să te simţi un cerşetor infim. Care te servesc cu biscuiţi fini pudraţi cu cine ştie ce mirodenii pe care nici nu ştii să le citeşti, ceai aromat din ceşcuţe subţiri de porţelan şi tăviţe superb sculptate cu motive florale care să le mai înveselească traiul. Oamenii care trăiesc în case mari şi luxoase sunt oamenii care sunt atât de săraci încât tot ce au sunt banii.
          Şi, în final, oamenii cu privire goală din autobuse sau supermarketuri sunt ceea ce societatea numeşte morţi vii. Vietăţi secate de orice dorinţă, orice putere de a trăi frumos, care-şi târăsc existenţa şi se chinuie de pe o zi pe alta până le e dat să dispară. Le zâmbeşti şi te privesc. Au uitat că oamenii pot fi şi buni, aşa că iau totul ca prefabricat.
          Le mulţumesc oamenilor de toate felurile care mi-au călcat prin existenţă. Le mulţumesc, căci datorită lor am crescut, cresc, şi ştiu exact cum nu trebuie să ajung. Îmi plac oamenii tare mult. Vin la tine, intră în viaţa ta, te lasă să iei absolut orice îţi trebuie de la ei, te ţin de mânuţe ca să înveţi să mergi singur prin viaţa ce pare atât de dură uneori iar apoi se retrag în linişte fără ca tu să observi măcar când au plecat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu