sâmbătă, 14 februarie 2015

MARKETING PUR

Luna februarie începe frumos, cu ultima zăpadă și primele raze de soare. Și atmosfera rămâne la fel de liniștită până ce apar de peste tot inimioare roz și flori de plastic, ce încarcă aerul.
Vine ziua îndrăgostiților! Așa... și!? Nu e deloc un moment bun să invadăm spațiul public cu tarabe improvizate și expoziții de kitsch-uri. Dacă e ziua îndrăgostiților ne trebuie inimioare. Peste tot! De la perne cât jumate de canapea, la căni și proasoape. Ah, și să nu uităm de tablouri. Acele minunate tablouri ce înfățișează un cuplu la apus, sau alte ... inimioare. Bineînțeles, realizate într-un mod naivo-imbecilizant. Alte produse în ton cu perioada ... Păi nici nu trebuie să răscolim mult prin oferte. Ni se prezintă maiestuos ba un parfumel care cică are ’jde mii de afrodisiace printre ingrediente, și care dacă ți se oferă spre mirosire te învăluie într-o aromă ce aduce mult cu deodorantele pentru toaletă, ba un breloc mai greu decăt clanța cu ”I love Gicu”, ba o ramă sclipicioasă, la care i se mai adaugă și o poză cu doi chinezoi care zâmbesc forțat (Pardon! Nu sunt rasistă, mă dezgustă doar produsele lor), ba alte minuni inspirate de sărbătoarea iubirii.
Mai încolo, dăm de standul cu flori. Unde câțiva s-au gândit că frumusețea pură a unui trandafir nu ajunge, așa că trebuie pufăit cu două-trei straturi de spray albastru sau auriu. Și dacă nu vă plac trandafirii decupați din filme SF, puteți alege dintr-o vastă gamă de flori uscate, puse într-o ramă ieftină și vândute la supra-preț, doar pentru că au un fundal pictat în culori fosforescente. Ceva gen, 2 în 1, lampă și tablou. De mare valoare artistică!
Trebuie să celebrăm iubire, avem nevoie de chinezării pe post de dovezi și ne trebuie neapărat un motiv. Avem nevoie de motive să dovedim că iubim. De ce nu am face-o și în restul anului? Fără flori de plastic și suporturi de lumânări în cine știe ce forme dubioase? Chiar prin simplitatea pe care o presupune, iubirea ne captivează atât.
Și abia ieșim din atmosfera roz-bombon, că vine peste noi 1 martie! Cu mărțișoarele-i în la fel de multe forme, culori și dimensiuni. De la clasicele potcoave și trifoii aurii, la adevărate instalații spânzurate sau împachetate de parcă ar reprezenta documente secrete de stat. Apoi, vine rândul chinezăriilor (din nou), care se pretend a fi de aur. Și chiar ai crede, dacă nu ar crăpa in cinci locuri când îl iei în mână. De data aceasta, florile scapă ca prin urechile acului. Ar fi culmea să găsim ghiocei mov sau margarete roșii!
Și nu am terminat, 8 martie, vine repede în urma sărbătorii alb-roșie și ne surprinde în mod (ne)plăcut cu orhideele ofilite, din cutiile roșii cu … ghiciți ce!? Inimioare!!! Și oferta de cadouri se reia … broșe ce înfățișează tot regnul animalia sau mutații genetice care seamănă oarecum ( dacă închizi un ochi, și apoi pe celălalt) cu flori. Din același ”aur” desigur. Păi suntem eco, reciclăm ce nu s-a vândut în urmă cu o săptămână.
Cam așa se consumă ultimele zile de iarnă și tot așa se ucid primele ore de primăvară. Făcând o adevărată tevatură pe marginea cadourilor. Vă sfătuiesc, vă rog chiar, să vă faceți provizii cu ghiocei și lalele, să luati apă din belșug și câteva mere, și să rămâneți în casă până după 10 martie. Hibernați, luați o pauză de la prea mult ”Made in China” și ieșiți din nou, după ce gunoaiele vor fi bătute de vânt și primăvara își va intra serios în drepturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu