miercuri, 2 iulie 2014

DE CE ŢIGĂRILE SUNT BUNE



          Toată lumea crede că artiştii fumează doar pentru a se simţi mai importanţi, mai şmecheri, mai neînţeleşi. Văd în actul de a inspira fum greoi o plăcere carnală, pornită numai şi numai din orgoliu. Totuşi, dincolo de gustul plăcut stă o mărturie nescrisă a gestului. Fumatul chiar stârneşte inspiraţia, pasiunea, muza supremă, dorinţa şi, eventual, reuşita.
          Astăzi de pildă, la ţigara furişată undeva după ora 5 am descoperit că peste drum de mine, la etajul al şaptelea, stă o bătrânică.
Am ieşit pe balcon şi undeva la al doilea fum am văzut-o. Stătea singură pe balconul ei învechit şi bătut de ploi şi sunt destul de sigură că număra maşinile care îi treceau pe sub priviri. M-a observat târziu, poate şi insistenţa ochilor mei a atras-o, iar când s-a ştiut privită, a schiţat un zâmbet obosit, primind de la mine, în semn de recunoştinţă o mână ridicată binevoitor şi un zâmbet tâmp.
Sunt tare curioasă ce poveste o fi având bătrânica. Purta un batic albastru care îi mai înviora puţin obrajii şi un cojocel în culori pastelate...ceva mov cu verde crud am văzut eu.
Cred că am primit şi o încruntare moralizatoare undeva pe la ultimul fum, căci nu prea era tanti de acord cu motivul întâlnirii noastre. Înainte să apuc să îi explic din doua zâmbete şi o ridicătură de sprânceană, s-a ridicat şi s-a retras după o perdea dantelată.
A închis uşa încet, greoi chiar. Sper să nu se fi împiedicat de treapta balconului, mi s-a părut puţin aşa mai neîndemânatică.
Oricum, vorbeam de ţigări şi de puterea lor colosală de a oferi inspiraţie în cele mai neaşteptate momente. Eu mi-a făcut azi rost de un subiect bun şi frumos. Poate am oferit şi un zâmbet cald unei bătrâne singure. Poate a înţeles că generaţia pe care o lasă în urmă nu e chiar atât de rea.
Sper doar s-o văd şi mâine. Oare cum o cheamă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu